Pěstování řepky
Použití oleje závisí na obsahu těchto dvou faktorů, kromě kyseliny erukové, která již není v rostlinném materiálu přítomna.
Řepka olejka má následující využití:
Řepkový olej býval kdysi považovaný za nevhodný pro lidskou spotřebu kvůli vysokému obsahu kyseliny erukové, která mu dávala nepříjemnou chuť. Cíleným šlechtěním se podařilo snížit obsah kyseliny erukové z 40 % na 0 % a zvýšit podíl polynenasycených mastných kyselin (kyseliny linolová a linolenové) z celkových mastných kyselin z 15 % na 20 % a z 8 % na 12 %.
Ve srovnání s jinými rostlinnými oleji obsahuje nejnižší podíl nasycených mastných kyselin (6–8 %) a je bohatým zdrojem rostlinných sterolů. Obsahuje velký podíl mononenasycených mastných kyselin – 58 až 60 % z celkového množství mastných kyselin. Vykazuje dostatečný podíl kyseliny linolové (20–26 %) a linolenové (10 %) z celkového množství mastných kyselin a zároveň jsou kyseliny linolová a linolenová ve vhodném vzájemném poměru (2,5 : 1).
Řepkový olej obsahuje adekvátní množství tokoferolů, tj. vitamínu E. Tabulka ukazuje srovnání různých olejnin.
Máte zájem? Stačí se zaregistrovat
Asie a Oceánie