Pěstování řepky
Šlechtění, která byla provedena v 80. a 90. letech 20. století, snížila pětkrát obsah GLS a tím rozšířila možnosti uplatnění řepkových výlisků.
Kultivary s obzvláště nízkými hladinami glukosinolátů 8–15 μmol/g semene lze nalézt v současné době v Polsku. Stále pokračují snahy o šlechtění kultivarů s ještě nižším obsahem glukosinolátů.
V rostlinách hrají glukosinoláty významnou úlohu v obranných mechanismech plodin proti škůdcům a chorobám. Konzumace brukvovitých rostlin je u lidí spojována se snížením rizika rakoviny díky aktivaci ochranných mechanismů pomocí produktů hydrolýzy glukosinolátů.
Přísun síry vede ke zvýšení obsahu GLS, avšak současné „00“ odrůdy, které se vyznačují jejich velmi nízkým obsahem, s tím nemají problém, a optimální hnojení sírou zajišťuje, že GLS zůstávají pod kritickou hladinou. Vliv hnojení sírou na obsah GLS je celkově nižší, než jaký má výběr odrůdy nebo pěstebního stanoviště.
Máte zájem? Stačí se zaregistrovat
Asie a Oceánie